Uczta trwała czasem bardzo długo, ale zawsze kończyła się gotowanym grochem ze słonina. Tak jadano oczywiście wtedy, gdy nie było postu, a poszczono przez 192 dni w roku. Najwięksi rygoryści nie jedli w tych dniach nie tylko mięsa, ale i nabiału. Na szczęście były jeszcze ryby. Świeże tylko przez krótki czas nadawały się do jedzenia. Konserwowano jej solą lub wędzono. Na co dzień nasi przodkowie jadali dużo kaszy, grochu i soczewicy. I do tego kiszonki - kapustę, ogórki i buraki, zupy i chleb na zakwasie. Już wtedy Polacy zajadali się barszczem i kapuśniakiem. [TVP]
Produkcja: 2019
Premiera TV: 13 grudzień 2019
Reżyseria:
Muzyka:
Obsada:
—
i inni
Notatki:
W programie wykorzystano materiały zrealizowane dla serialu „Korona królów”.
00000
(POL) polski,
BRAK DODATKOWYCH ILUSTRACJI
Wiesz gdzie są? Zostaw linki w komentarzu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz